ZA PACIENTE

Zdravje v ustni votlini je pomembno za zdravje celotnega telesa.

Brez digitalnega rentgenskega slikanja, ki je najpogostejša diagnostična preiskava v dentalni medicini, sodobno zobozdravstvo ni več mogoče.

Rentgensko slikanje zob in čeljusti danes predstavlja varno razkrivanje skritih zobnih nepravilnosti in pripomore k pravilni odločitvi o zdravljenju.

Naši strokovnjaki vam bodo s svojim znanjem, najsodobnejšo tehnologijo in kakovostnimi rentgenskimi posnetki pomagali, da problematična območja vašega zobovja ne bodo ostala neopažena.

Nekoč je klasična preiskava temeljila na slikanju z ionizirajočim rentgenskim sevanjem na fotografski film. Sodobna preiskava še vedno vključuje ionizirajoče rentgensko sevanje, vendar z digitalnim nadzorom in zapisom.

Zapis je digitalen in ga je možno obdelovati s posebnimi računalniškimi programi. Digitalne naprave omogočajo tridimenzionalne zapise.

Izpostavljenost s sevanjem je za pacienta majhna.

 

Nasvet zobozdravnika

Z obdobnimi preventivnimi rentgenskimi posnetki lahko odkrijemo zgodnje začetka kariesa ali celo granuloma.

Izvid o ugotovljenem stanju ustne votline vam na vašo željo na podlagi analize posnetkov pripravil zdravnik dentalne medicine.

Svetujemo, da se preventivno slikanje opravi na tri do pet let.

EKSTRAORALNA SLIKANJA

3D SLIKANJA

  • CBCT čeljust
  • CBCT segment

2D SLIKANJA

  • Ortopan
  • Telerentgen
INTRAORALNA SLIKANJA

Posamezni lokalni posnetek

  • Zobna krona s korenino
  • Zobna krona

Serija lokalnih posnetkov

NAVODILA PACIENTOM PRED SLIKANJEM

Zakon o varstvu pred ionizirajočim sevanjem (Ur.l.RS, št. 102/04 in spremembe) določa, da sme biti slikana samo oseba, ki jo je predhodno pregledal zdravnik in jo napotil na slikanje. To pomeni, da je RTG slikanje možno samo z napotitvijo zdravnika, tudi če gre za samoplačniško RTG slikanje. Napotnica za RTG slikanje naj ne bo starejša od 14 dni.

Za obravnavo v naši ordinaciji potrebujemo napotnico z našim logotipom, ki vam jo bo izročil vaš izbrani zobozdravnik.

 

Navodila

Sledimo najvišjim strokovnim standardom radiologije, zato upoštevamo vaše želje in počutje. Vse naše preiskave so neboleče, zaželeno je le dobro sodelovanje naših zaposlenih in vas (dihanje, zadrževanje določenega položaja, sledenje navodilom). Ker je sevanje zdravju škodljivo, vas prosimo, da naše zdravstveno osebje pred preiskavo opozorite, če ste noseči ali če imate kakšne druge zdravstvene omejitve. Sledimo pravilu, da mora biti korist slikanja večja od škode, katero povzroči rentgensko sevanje

Pred vstopom v območje rentgenskega sevanja, vas prosimo, da si pred slikanjem snamete ves nakit in morebitna oblačila, ki bi prekrivala predele glave in vratu in s tem olajšate naše delo. S tem boste bistveno olajšali potek dela in zmanjšali čakalne vrste pred RTG diagnostiko ter pripomogli k nemotenemu poteku dela, za kar se vam zahvaljujemo.

Rentgensko slikanje je preiskava, pri kateri z rentgenskimi žarki prikažemo slikani predel. Rentgenskim žarkom boste izpostavljeni samo v neposrednem času slikanja (nekaj milisekund). Takrat boste v prostoru ostali sami. Prosimo vas, da v tem času popolnoma mirujete in sledite navodilom naših zaposlenih.

 

Naročanje

V ambulanto se lahko naročite na telefonsko številko 041 684 111. V primeru, da se vam na klic ne oglasimo takoj, vas naprošamo za strpnost in razumevanje. Klic vam bomo vrnili v najkrajšem možnem času.

Zahvaljujemo se vam za zaupanje!